Türk Hamamı

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma, arınma, şifa bulma amacıyla kullanılan yapıdır.
Yıkanmanın hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımı ise çok eskilere dayanır. Hamamın tarihi Antik Romalılar’ a kadar uzanır. Vezüv Yanardağı'nın patlamasından sonra küller altında kalan Pompeii şehrinde yapılan kazılar, Romalılar’ ın kullandıkları hamamları ortaya çıkarmıştır. Bu hamamların yalnız temizlik için değil, zevk ve eğlence için de yapıldığı anlaşılmaktadır. Roma hamamları, bu faaliyetlerin yanı sıra sportif ve kültürel etkinliklerin de merkezi olmuştur. Türk Hamamları mimari karakter açısından Roma banyosu mimarisinden esinlenmiştir, fakat asıl mimari şeklini İslami yapı mimarisinden almıştır. Türk hamamları, çeşitli kullanım amaçları, beden üzerindeki etkileri ve uygulama zenginliği açısından bin yılı aşkın bir süredir günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Hamamın Faydaları
Hamamlar, uzun müddet kalmamak şartıyla, sıcak su ve sabunla yapılacak vücut temizliği için iyi bir yıkanma ve temizlenme yerleridir. Hamamlar vücutta kan dolaşımını kolaylaştırarak insana rahatlık verir, stresi azaltır, dinlendirir, kas gerginliklerini ve ağrılarını giderir, cildin genç ve taze kalmasını sağlar, bedenin metabolik aktivitesini arttırır.
Hamamda fazla kalmak, sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa zaman zaman çıkmak vücuda zararlı olabilir. Sağlık sorunları olan kişilerin çok sıcak suda yıkanmaları tehlikelidir.
Kısacası, hamamlar sadece keselenme ve yıkanma amacının ötesinde, bedensel ve ruhsal arınma ile bütünsel terapi, masaj aracılığıyla tedavi ve bedensel güzellik için vücut bakımlarının yapıldığı sağlık, sosyal ve kültürel merkezlerdir.